SZOROBÁN

A XXI. Század Taneszköze

 

A választott feladatok a helyes ujjhasználat gyakoroltatását is tartalmazzák

Csak akkor válassza a gyakorláshoz vezető utat,
ha a lenti szöveget gondosan áttanulmányozta!

Pl.: 2 +1 ; 3 -2
Váltás nélküli összeadás, kivonás
 
Pl.: 4 +2 ; 6 -3
Ötös váltással megoldható összeadások és kivonások
 
Pl.: 9 +6 ; 11 -8
Összeadás, kivonás tízes váltással
 
Pl.: 8 +6 ; 11 -6
Kettős váltás, összeadásokban és kivonásokban
 
 
Vissza

Gyakorlás

A gyakorlás csak azután értelemszerű, ha már megismerkedett a szorobán használatával. Ezt megteheti segítségünkkel és természetesen teljesen önállóan is.
A gyakorláshoz a következő elméleti ismeretekre van szüksége: A szorobán részei, számábrázolás a szorobánon, műveletvégzés szorobánon (négy alapművelet), szorobános váltások.
Ha ezeket nem ismeri, ne lépjen tovább, mert a kudarc eltántorítja!

Jó tanács: Az Interneten elhelyezett gyakorlást a Vajda-Vajdáné : Számolj te is szorobánon című munkafüzetek tematikus feladatainak megoldása után, vagy azzal párhuzamosan javaslom. A gyakorló feladatok nem gyermekeknek készültek, nem kapcsolódnak az iskolában alkalmazott tematikákhoz, számukra a gyakorlás számkörben vagy más módon nem megfelelő.

Következő jó tanács: Tegye el a zsebszámológépet! Ettől a pillanattól kezdve annak már nincs itt keresnivalója!

Vegyen elő papírt és íróeszközt! A feladatok végeredményét jegyezze fel! Ez is beletartozik a feladatvégzésbe, az időmérésbe, ezt jó, ha megszokja. A számítógép nem fogja kiértékelni a munkáját, most nem is ez a lényeg, hanem a gyakorlás, bizonyos szintű rutin megszerzése.
A gyakorlás után, találni fog kinyomtatható feladatlapokat, ennek segítségével azt is ellenőrizheti, hogy mennyi idő alatt végzi el a feladatait és ezt mennyi hibával tudja elvégezni. Itt főleg a sebesség domináljon, de a minőség, a hibátlan feladatmegoldás is fontos! Minden 10 feladatból legalább 7 feladatnak jónak kell lennie, 10 feladat megoldására csak 10 perc időt fordíthat. Hasonló feladatlapok vásárolhatók, most ez a néhány ajándék.