SZOROBÁN

A XXI. Század Taneszköze

 


Vissza az elejére!

 

 

 

Levélküldés

start @ szoroban . com

 

Aktualitások a szorobán világában

A cikkek legfrissebbike a lap tetejéhez közelebb található.


Minden érintettnek Boldog Új (tan)Évet kíván az Első Szorobán Alapítvány Makóról!
2009. szept. 1.


Ha szeptember, akkor itt az ideje belerázódni a tanévbe. Engedjék meg, Kedves Pedagógusok, hogy segítsünk!
Mindig van úja a nap alatt, most olyan divatot élünk, hogy "matematikai kompetenciával" kell kiegészíteni a tanmeneteket, hogy az elfogadásra kerülhessen. Bár minden iskola belső ügye, de legtöbb helyen a tanmenetek leadási határideje szeptember 15-e, érdemes az új - megfelelően igazított - tanmenetünket keresni és ezt benyújtani. Más tárgyakból is létezik úgynevezett "központi" tanmenet, ami már nem egyezik az ez előtt 30 évvel kiadott központi tanmenettel, hanem egyes kiadók, módszerek kidolgozói bocsátanak közre. Ezek tehát igazából csak akkor lesznek tanmenetek, ha azt az iksola befogadja, elfogadja. Addig csak ajánlások. Ugyanígy az első négy osztályra ajánljuk (elfogadásra) tanmeneteinket.
A tanmenet szerkezete két időbeosztást tartalmaz, mint a régebbi is. Amitől szorobános, az a középen elhelyezkedő széles hasáb. Sokan kérdezik meg, hogy melyik tankönyvhöz, melyik "izmushoz" használható. Röviden: egyetemes, tehát nem tankönyvfüggő, hanem a szorobán használatát illeszti egy nagyon komolyan átgondolt sokplatformos rendszerhez. A tanmenet, mint termék, olyan állapotban van, hogy aaz első és harmadik osztályra szóló része kész van, a második osztályos része igen előrehaladott állapotban van és a negyedik osztályos része is túljutott a kezdeti stádiumán. Vállaljuk, hogy 2009. szeptember 10-ére elkészítjük az új változatot! Ha egy-egy iskolában más rend honol és hamarabb kérik a dokumentumokat, jelezzenek felénk és igyekszünk segíteni! Kérünk mindenkit, hogy érdeklődjön, nem kell annyi pedagógusnak "újra kitalálni" mindent, engedjék meg, hogy egységeset és kidolgozottat ajánljunk!
2009. szept. 2.

Mint e honlapot is, nagyon hosszú ideig terveztük, ugyanúgy "hosszú megfontolás" jellemezte a távoktatási tanfolyamunk oktatófilmjének és az Útmutatójának átszerkesztése. A filmünk még a kamera és a videómagnó vágásaival készült, a második verzió is. Ez technikai problémát jelentett, az oktatásra nem nyomhatta rá a bélyegét. A rengeteg másolás miatt az "anyakazetta" hangja már kívánnivalót hagyott maga ztán. Ez adta a végső lökést és a nyár forrósága, hogy a számítógép mellé húzódva elkészítsük a korszerű változatot. Mit takar a korszerű jelző? A film felvételét 3CCD-s kamerával vettük fel. Ez annyit jelent a kevésbé filmes olvasók számára, hogy van ugye, 1 CCD-s kamera, ami olcsóbb és kevésbé szép képet ad vissza. Száz szónak is egy a vége, szebb lett, mint volt. A másik modernizálás a digitális vágás. Laikusoknak is érthetően, van ugye a vasfűrész és a flex (Ne keresse a Wikipédiában, az a nagyon hangos szerszám az, amiről Magyarországot 100 %-os biztonsággal fel lehet ismerni!). A vasfűrész izzadtsággal működik, a flex vágókorongját elektromos áram hajtja. A digitális vágás olyan lehetőségeket is megenged, hogy magyarázó szöveget, kis képecskéket, rajzokat, mozgó alakzatokat is lehet a filmre illeszteni, csak azért, hogy nagyobb pedagógiai hatást érjünk el. Más meg reklámot készít. A hordozó, amire a film kerül, már nem a hagyományosnak mondott (és a múlt idő itt tényleg a múltat jelenti) VHS (Video Home System) házi szabvány kazetta, hanem a modernebb DVD. Persze, ha valaki nosztalgiázni is szeretne a tanulás közben, kivételesen másolhatok számára "kazira" is tananyagot, de! Mert mindig van valahol egy kis "de"! Akkor bizony elesik egy nagyon pedagógiás dologtól! Régi álmom volt (ami a távoktatásban alapkő), hogy a film megtekintése után vissza lehessen kérdezni. Persze, hogy nem a tanuló kérdez, hanem a tanár! Illetve a DVD lejátszó. A tanuló (szegény!!!) a távirányítóval válaszol(hat). Ez a szokatlan lehetőség nagyon "interaktívvá" tette a filmet! Akik eddig látták, szinte természetesnek vették azt, hogy ez így működik, Eszükbe sem jutott, hogy ez valami szuper dolog! Nem baj, hisz ebben a közegben, amit így alakítottam számukra, jól érezték magukat, ezért fel sem tűnt, hogy a múltkor kikölcsönzött Rambo 213 végén nem voltak ismétlő kérdések, a szorobános film végén meg igen! (Egyszer szeretném, hogy valaki észrevegye, azért töröm itt magam!)
A DVD korong is és a tokja is a tartalomhoz illő grafikával készült. A filmben különböző színű és mozgású háttereket használtam minden nagyobb egységhez, a korong és a tokozás is hordozza ezeket a jeleket. A tok "kérgén" nem csak dísz a szorobános számkép, hanem jelzi, hogy melyik rész van a korongon.
Kifejezetten tetszik a filmen elhelyezett tanulást segítő megoldás, az, hogy a képernyőt elosztottuk a feladat megjelenítésére és a szorobán számára kialakított felületre. Ezek gyakran kiegészülnek még rajzos magyarázattal, például a számol vagy a szorobán tengelyei alatt megjelenő "tálcákkal". A film nem zsúfolt, a kellő helyen és ideig alkalmaztuk a trükköket. A végére hagytam a tananyag kezdetén helyet foglaló érdekes kiegészítést, az eszköztörténeti részt. Nagyon látványos, egyben jól elhatárolja az egyes tartalmi részeket, mint az idők folyamában elvesző jeleket (rovásírás homokban) és a sokáig fennmaradó jeleket (kőbe vésve). A számok ábrázolására használt eszközök is szépen elkülöníthetők a számolásra alkalmas eszközöktől (debreceni rovásfa kontra szorobán). Ha eddig eljutottam, folytatom, mi van még a filmen: A szorobán és részeinek bemutataása, a számábrázolás, ez egy korong.

Szeretném honlapunkat dicsérni...

Sajnálatos, hogy idő hiányában eddig húzódott a szorobános honlap fejlesztése. A lehetőségeink ugyan megvoltak, de folyamatosan más szorobános tevékenység került előtérbe. Cserébe, az első elképzelés óta gyűlő ötleteket felhasználhatom, alkalmazhatom. Remélem minden kedves érdeklődő megelégedésére. Sokan hiányolták, hogy nincs a honlapon gyakorlási lehetőség, azok közül is ez a vélemény jött, akik az ismerkedésű tanfolyamunkat elvégezték, itt, az Interneten. Erre is lehetőséget kerestem.

A honlap építésekor figyelembe vettem, hogy Önöket valószínűleg nem az vezérelte erre a lapcsoportra, hogy csillogó-villogó grafikát lássanak, ami igyekszik elfedni a lényeget, hanem a hasznosságot keresik. Legtöbb oldalunkon megtalálják azt a kis szorobánt, amit most is a bal felső sarokban (kivétel, ha azt célzatosan tüntetem el...). Ez egy Flash animáció, ami nem pótolja a valódi szorobánt, csak igyekszik. Ezúton köszönöm Keresztúri Balázs fiatal barátom közreműködését abban, hogy a golyók megmozdulhattak tengelyeiken! (Címe a szerkesztőségben.)
Továbbra is dicsekvésnek tűnhet, de állítom, hogy tisztelet az, hogy a HunDidac Szövetség emblémájával díszített díj is minden lapon ott díszeleg. Elhelyezésében nem az vezérelt, hogy megdolgoztunk érte, hanem mindenki számára szeretném ezzel közölni, hogy jó helyen jár, itt fontos információk vannak. A szövetség a taneszközök fejlesztését hivatott támogatni, tagja a hasonló rendeltetésű európai és nemzetközi szervezeteknek.

Büszkék vagyunk arra, hogy honlapunkat az informatikát oktató tanárok szeretettel veséztetik tanulóikkal. (Állatorvosi ló = nézegethető honlap) Tágabb értelemben véve, ez is lehetőség a szorobán terjedésére. Sajnos, ezért is nehezítjük a bejutást, védjük az egyes területeket. Bizonyára megfigyelték, hogy nem lehet kattintani az e-mail címre sem. Úgy döntöttem, hogy inkább azokra az értékes emberekre figyelek, figyelünk, akik tényleg szorobános kérdéseket tesznek fel, kérésük van, mint a kéretlen reklámlevelekkel töltsük a hasznos időt, mialatt tényleg az érdeklődőkre figyelhetnénk.
Ez a lapcsoport eddig sem tartalmazott reklámot, mi sem kérünk belőlük! Lehet, hogy kellemetlennek érződik a megoldás, de kattintsanak a " Levélküldés "-re, elindul a levelező programjuk, ahol át kell írni a címzést, hogy valóban mi kapjuk meg a levelet. Más esetben a levél "visszapattan", ami nagyon helyes, hisz nem kívánom az egyes automata levélküldő gépek termését válogatni a kedves, tényleg nekünk szóló levelek közül. Csak az ilyen automaták előtt "titkos" az e-mail cím, Ön előtt, kedves Érdeklődő, nem! " start kukac szoroban pont com ". Ezt a sort sem tudja megfejteni az automata! A megértést köszönöm!

 

 
  Vissza